EEN RONDREIS NAAR HET SCHITTERENDE IJSLAND

Gletsjers en geisers, vulkanen en watervallen; ontdek het kenmerkende IJslandse landschap

EEN ORIGINELE VAKANTIEBESTEMMING

Wil je wel eens naar een originele bestemming? Niet het platgelopen Spaanse strand, maar naar het avontuurlijke IJsland! Gletsjers en geisers, vulkanen en watervallen; het kenmerkende IJslandse landschap zal diepe indruk op je maken. Net als het bij ons deed.

Wij van 1-reizen.nl zijn we dus groot fan van IJsland. Je moet wel van natuur houden, want het overgrote deel van de IJslanders woont in Reykjavik of omgeving. Dus ga je de stad uit, dan stort je jezelf in het avontuur. Want hoeveel mensen ken jij die op een gletsjer hebben gestaan?

Wij hebben voor je op een rijtje gezet wat je móet zien als je op vakantie naar IJsland gaat.

De natuur

Als je het kleine stukje land waar al die mensen wonen verlaat, kun je van alles tegenkomen. Veel delen van IJsland bestaan uit (nog niet vruchtbare), lavagrond, rotsen en woestijnen. Een prachtig gezicht, maar niet heel vruchtbaar. Wel mooi om te passeren tijdens je busrondreis door IJsland. De belangrijkste bezienswaardigheden in IJsland zijn goed te bereiken per bus.

Watervallen

Maar waar je echt voor komt, zijn onder andere de indrukwekkende watervallen! Het smeltwater van de gletsjers zorgt voor imponerend watergeweld waar je u tegen zegt. Door de kracht van het water kun je niet zo goed op de rivier varen, maar vissen is er des te leuker! Vissen is er dan ook een geliefde bezigheid. Er zit veel zalm en forel in de meren en rivieren.

Aanbieders voor een rondreis naar IJsland vergelijken

 

Vulkanen

Je kunt je misschien de uitbarsting van IJslands (inmiddels) bekendste vulkaan Eyjafjallajökull in 2010 wel herinneren. Asdeeltjes legden wekenlang het hele Europese vliegverkeer plat en ontregelde de totale infrastructuur van IJsland en omstreken. Niet leuk, maar een uitzondering. Sterker nog, de Eyjafjallajökull barst helemaal niet zo vaak uit. De Hekla en de Krafla doen dat veel vaker (wel op kleinere schaal) en zijn veel bekender. Maar het grootste deel van de tijd barsten de vulkanen helemaal niet uit en kun je ze zelf bewonderen! In de vulkanen vindt je borrelende modderpoelen, zwavelbronnen, stoom dat uit de vulkaan omhoog komt (ook bij niet uitbarsten, wees gerustJ) en prachtig gekleurde gesteenten. Een bijzondere ervaring! Natuurlijk letten de IJslandse autoriteiten goed op ieders veiligheid en wordt bij activiteit van een van de vulkanen de bezoekmogelijkheden stilgelegd. Check vlak voor je reis naar IJsland nog even wat de huidige stand van zaken is van de vulkaan die jij wilt bezichtigen.

Gletsjers

In de IJstijd kwam IJsland onder water te liggen, waardoor ontstond wat wij nu als gletsjers kennen. Zo’n 10% van het land is bedekt met gletsjers, waarvan de Vatnajökull gletsjer de bekendste is. De Vatnajökull heeft een ijskap van maar liefst 1000 meter dik! Daar zak je niet zo snel doorheen 😉
Onder deze gletsjers ligt de berg Hvannadalsnjúkur, die met ruim 2.100 meter de hoogte berg in IJsland is.

Het Noorderlicht

Één van de unieke natuurverschijnselen in de wereld is het Noorderlicht (Midzomernachtzon); de zon die altijd blijft schijnen. De zon gaat hier een tijd van het jaar gewoon nooit onder. Dat zorgt voor indrukwekkende, schilderachtige en kleurrijke vergezichten die je je hele leven bijblijven…

Reykjavik

Reykjavik zelf is trouwens ook heel leuk. Het is de grootste stad van het land, maar gezellig genoeg met een lekkere, dorpse sfeer. Wist je dat de IJslanders afstammen van de Vikingen en ook veel Schots en Iers bloed hebben? Er zijn dus genoeg gezellige kroegen waar je lekker kunt opwarmen. Niet alleen alcohol trouwens hoor, want de IJslanders zijn stevige koffiedrinkers! Een lekkere bakkie kun je dus overal krijgen.

Ook zijn er veel thermale baden en sauna’s in Reykjavik te vinden. Door de vele bronnen die in de vulkanen te vinden zijn en de zogenaamd geneeskundige krachten van het water, gaat men hier graag naartoe. Andere bezienswaardigheden in Reykjavik zijn de kathedraal Dómkirkjan en de Hallgrimskirkja.

 

Flora en fauna

Wist je dat er in IJsland ook heel veel nationale parken en reservaten zijn? Uiteraard vindt je hier veel gletsjers, maar wist je dat er ook heel veel vogelsoorten voorkomen? IJsland was en is vanwege de ligging nu niet direct makkelijk te bereiken voor landdieren (de enige die het ooit gered heeft was de poolvos), maar voor vogels is dat een ander verhaal. Vanwege de rivieren vol vis zijn de vogels hier heel graag. Denk aan Noordse stormvogels en papegaaiduikers.

Er zijn wel meer landdieren (nertsen en rendieren bijvoorbeeld), maar die zijn allemaal geïmporteerd en uitgezet. Één van de bekendste IJslandse beesten is natuurlijk de IJslandse pony! ‘De IJslander’, zoals hij in de volksmond wordt genoemd, staat bekend om unieke extra gangen die het heeft, naast het gebruikelijke stap, draf en galop.

Er is echter nog één ding dat nog machtiger is: de walvis. Voor veel mensen alleen al een reden om op vakantie naar IJsland te gaan. Hier zul je de bus toch even moeten laten staan en een boot pakken, maar als je walvissen spot is dat de moeite meer dan waard! Je moet wel in het goede jaargetijde komen, want ze zijn er meestal van begin juni tot en met ergens in augustus. Vaak geziene soorten walvissen zijn de bultrug, de blauwe vinvis en de dwergvinvis. Kom je tussen januari en maart? Dan kun je ook orka’s spotten. Minstens zo mooi…
Er worden veel speciale walvis- en orka-excursies georganiseerd in IJsland.

 

Met de bus door IJsland

IJsland ligt niet echt naast de deur, dus je zult natuurlijk eerst een stukje moeten vliegen. Maar eenmaal aangekomen is IJsland een prima land om met de bus te ontdekken. Handig (en voordeliger) als je met een groep bent en ideaal om de afstanden te overbruggen. Je kunt wellicht niet overal komen, maar in dat geval wordt er voor vervangend vervoer gezorgd. Sommige stukjes kun je bijvoorbeeld alleen met een 4×4 (4 wheel drive jeep) doen of als je een walvisexcursie doet, zul je met de boot moeten.

Wij hebben genoten van IJsland. Wanneer ga jij?

Aanbieders voor een rondreis naar IJsland vergelijken

 

BEKIJK HET AANBOD VAN PELIKAAN REIZEN

 

BEKIJK HET AANBOD VAN KRAS REIZEN